In ons archief kunt u zien wie vanaf 1982 tot nu heeft meegewerkt aan de Theater te Water producties en in welke hoedanigheid. Ook treft u hier een overzicht van alle producties, nog beschikbaar beeldmateriaal en wie er aan de productie meewerkten.

Onder Theater te Water vindt u de medewerkers gesorteerd op functie en alfabetische volgorde. Daarnaast vindt u de voorstellingen gesorteerd op jaartal.


Beginnend met: D

Dames Één
 • Alle elementen als teambuilding, arbitrage, supporters en pers konden worden in gebracht in een absurde verkleedklucht met een mooie liefdeslijn.

de Bruidsschuit
 • Hoe hebben ze elkaar gevonden? En waar? Was het een moeizame verovering of toch liefde op het eerste gezicht. Hoe het ook zij, Ria van Putten en Rob de Ronde zijn getrouwd. Groot feest dus. Oom Koos heeft voor de gelegenheid De Bruidsschuit afgehuurd. Er is een drankje en een hapje en berrie zorgt voor de muziek. Dat kan dus nog een gezellig avondje worden! Alle gasten zitten er klaar voor. Nu de familie nog..

De bruiloft van Figaro
 • De bruiloft van Figaro is een bewerking van het gelijknamige klassieke stuk uit 1784. In deze versie van Theater te Water is te zien hoe de graaf een zwarte schaduw werpt over de kapsalon van Figaro.

de Dames Mac Beth
 • Een vrolijke komedie, 'goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen', voor de hele familie aan boord van theaterschip 'De Verwondering'. Huisvrouwentoneelvereniging 'Borst vooruit" doet mee aan het toneelfestival van de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwendrama. Na negen maanden eindeloos oefenen is nu het moment van de waarheid aangebroken.. 

De Grote Schok
 • 2014
 • Een voorstelling over gewone mensen die speelt tegen het ongewone decor van de aardbevingen in Groningen. Een huisje, een vrouwtje, scheuren en een bezoeker. Romantische gebeurtenissen en journalistieke bemoeienis. Politieke beslommeringen en het nemen, NAM, genomen.

   

   

De Hinkepoot van Inishmaan
 • Een bizarre komedie, die zich rond 1934 in Ierland op het afgelegen eiland Inishmaan afspeelt. Als bekend wordt dat de Amerikaanse filmregisseur Robert Flaherty bezig is met het opnemen van de film "Man of Aran" maakt opwinding zich van het eiland meester. Degene die liever dan ieder ander in de film wil meespelen is de kreupele jongen Hinke Billy, al was het alleen maar om weg te breken uit de sleur van zijn droefgeestig leven.

De laatste bus
 • 2015
 • Een verlaten bushalte, liefdesperikelen, trammelant in het dorp en misschien wel asielzoekers

De Overwintering op Nova Zembla
 • 1596, de derde poging om China te bevaren via de Noord. Er MOET een doorvaart zijn, Jan Corneliszoonrijp is na een harde woordenwisseling al afgehaakt. Dan nemen ijsschotsen Willem Barentz' in een krakende wurggreep. Er is nu ook geen weg meer terug. Nova Zembla. 

De Revisor
 • Een vreemdeling arriveert in een Russisch provinciestadje. Is hij de revisor, of is hij een toevallige voorbijganger?

 • 2016
 • In 1982 vond aan boord van de Verwondering de eerste voorstelling van Theater te Water plaats. Nu, in december 2016, vinden de laatste voorstellingen plaats. Na 35 seizoenen valt het doek voor Theater te Water. In de Nieuwe Kolk in Assen en de Stadsschouwburg in Groningen nemen we afscheid. Wat rest zijn de verhalen.

  Naar deze verhalen gaat een jonge journalist op zoek. In het Sjakie Spierhuis, een rusthuis voor artiesten, vraagt hij de laatste nog levende oud-spelers die hij kan vinden naar hoe het toeging aan boord. Naar het al dan niet gedeelde lief en leed. Het plezier en het venijn. Het spelen en het varen, het spelevaren.

  Maar niet iedereen heeft de zelfde herinneringen. Oud zeer komt weer boven en de gemoederen lopen hoog op. De zaak escaleert en een drama lijkt zich te voltrekken, als net op tijd de gelederen weer gesloten worden. Want uiteindelijk is Theater te Water toch een grote familie. Bedankt familie.

  Ook u, ons publiek hoort tot deze familie. Net als de culturele commissies en dorpshuizen die zo belangrijk waren voor de wintervoorstellingen. De brugwachters, sluismeesters en havenmeesters die altijd gezorgd hebben dat het schip kon passeren en dat het een plekje kreeg. De ambtenaren en politici die zich ingezet hebben voor subsidiëring, de sponsoren fondsen en donateurs die hebben geholpen het financiële plaatje rond te krijgen. De mensen die er over geschreven hebben of die er in hun uitzendingen aandacht aan hebben besteed.

  Met deze laatste voorstelling willen we een eerbetoon brengen aan wat er in al deze jaren door al die mensen gepresteerd is. Het is een ‘dank je wel’ en een afscheid van 35 jaar theater. Het was een mooie tijd.

  Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij bijdragen of medewerking van de volgende subsidiegevers, fondsen, personen, instanties, collega’s en leveranciers: Heel veel dank daarvoor!

  Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Emmaplein Foundation, Stichting J.B. Scholtenfonds, Stichting Beringer Hazewinkelfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, VSB fonds, Praes, der Aa- Theater, Platformtheater, NNT, GOOV, Kiek Groendijk, Jurre van der Horst, Joshua Lagerwerf, Kirsten Kampinga, Theater de Nieuwe Kolk, Stadsschouwburg Groningen, Noordpool orkest, Auke van der Meer Zult, s‘Amuse, Lichtpunt, ADO.

  Subsidiënten: Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Provincie Drenthe,

  Fondsen: Emmaplein Foundation, Stichting J.B. Scholtenfonds, Stichting Beringer Hazewinkel Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, VSB fonds.

  Sponsoren: Internetbureau Praes Groningen.
  Met dank aan: School der Kunsten Noorderpoort College Groningen, NNT

De Vliegende Hollander
 • De legende van de Vliegende Hollander behoort tot het cultureel erfgoed van alle zeevarende volkeren uit de westerse wereld. Het gegeven dat eeuwig leven een straf zou zijn staat haaks op het hedendaagse streven het leven zo lang mogelijk te rekken en misschien wel te streven naar onsterfelijkheid.

   

De vrouw van Eugene
 • Engeland. 1880. Feest. Een bruiloft. Eugene, schrijver van stichtelijke boeken, huwelijkt zijn dochter uit. Prudence zal trouwen met Percy, de zoon van de berekenende mr. Carvall. Zij houden veel van elkaar, Prudence en Percy. Mr. Carvall houdt meer van geld. En Eugene van boeken En Sylvia...? Iedereen houdt van Sylvia, maar Sylvia is: De vrouw van Eugene.