Reserveer de laatste kaarten

De verbijstering voorbij

In 1982 vond aan boord van de Verwondering de eerste voorstelling van Theater te Water plaats. Nu, in december 2016, vinden de laatste voorstellingen plaats. Na 35 seizoenen valt het doek voor Theater te Water. In de Nieuwe Kolk in Assen en de Stadsschouwburg in Groningen nemen we afscheid. Wat rest zijn de verhalen.

Naar deze verhalen gaat een jonge journalist op zoek. In het Sjakie Spierhuis, een rusthuis voor artiesten, vraagt hij de laatste nog levende oud-spelers die hij kan vinden naar hoe het toeging aan boord. Naar het al dan niet gedeelde lief en leed. Het plezier en het venijn. Het spelen en het varen, het spelevaren.

Maar niet iedereen heeft de zelfde herinneringen. Oud zeer komt weer boven en de gemoederen lopen hoog op. De zaak escaleert en een drama lijkt zich te voltrekken, als net op tijd de gelederen weer gesloten worden. Want uiteindelijk is Theater te Water toch een grote familie. Bedankt familie.

Ook u, ons publiek hoort tot deze familie. Net als de culturele commissies en dorpshuizen die zo belangrijk waren voor de wintervoorstellingen. De brugwachters, sluismeesters en havenmeesters die altijd gezorgd hebben dat het schip kon passeren en dat het een plekje kreeg. De ambtenaren en politici die zich ingezet hebben voor subsidiëring, de sponsoren fondsen en donateurs die hebben geholpen het financiële plaatje rond te krijgen. De mensen die er over geschreven hebben of die er in hun uitzendingen aandacht aan hebben besteed.

Met deze laatste voorstelling willen we een eerbetoon brengen aan wat er in al deze jaren door al die mensen gepresteerd is. Het is een ‘dank je wel’ en een afscheid van 35 jaar theater. Het was een mooie tijd.

Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij bijdragen of medewerking van de volgende subsidiegevers, fondsen, personen, instanties, collega’s en leveranciers: Heel veel dank daarvoor!

Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Emmaplein Foundation, Stichting J.B. Scholtenfonds, Stichting Beringer Hazewinkelfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, VSB fonds, Praes, der Aa- Theater, Platformtheater, NNT, GOOV, Kiek Groendijk, Jurre van der Horst, Joshua Lagerwerf, Kirsten Kampinga, Theater de Nieuwe Kolk, Stadsschouwburg Groningen, Noordpool orkest, Auke van der Meer Zult, s‘Amuse, Lichtpunt, ADO.

Subsidiënten: Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Provincie Drenthe,

Fondsen: Emmaplein Foundation, Stichting J.B. Scholtenfonds, Stichting Beringer Hazewinkel Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, VSB fonds.

Sponsoren: Internetbureau Praes Groningen.
Met dank aan: School der Kunsten Noorderpoort College Groningen, NNT

Medewerkers

Tekst & regie: Just Vink

Decor: Louise Caspers

Kostuums: Aafje Horst

Grime ontwerp: Martine Fichot

Grime assistentie: Tiny Meeuwsen

Licht & techniekontwerp: Maarten van Rossem

Geluidsopnames: Robert Vonkeman

Muziek & composities: Reinout Douma

Boekhouding: Jos Janssen

Zakelijke & productieleiding: Ien Oostindie